Aşure günü, Muharrem Ayının 10. günü yani yarın.. Sadece Müslümanlar için değil Yahudi ve Hristiyanlar için de önemli, kutsal gün... A...

Aşure Günü, Muharrem Ayının 10.günü!!!...

/
0Yorumlar
Aşure günü, Muharrem Ayının 10. günü yani yarın.. Sadece Müslümanlar için değil Yahudi ve Hristiyanlar için de önemli, kutsal gün...

Aşure günü ve Muharrem ayında gerçekleşen peygamberlerin mucizeleri... Bu özel gün de Hz. Adem'in  tövbesi kabul edilmiş,  Hz. İdris bu günde göğe yükseltilmiş, Hz. Nuh'un gemisi bu günde tufandan kurtulmuş, Hz. Yakup bu özel günde oğlu Hz.Yusuf'a kavuşmuş, Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye yarıp, Firavun'u gazaba uğratmış, Hz.İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselişi, Hz. İbrahim'in zalim Nemrut'un ateşinden kurtulmuş, Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulduğu ve Hz. Eyüp'ün dertlerine şifa bulduğu gün!.. İşte bu yüzden dinimizde de önemi büyüktür. Ve böyle bir gün + öncesi/sonrası oruç tutulan, bol sevap vadedilen kutsal gün, adının şanından bereketli gün!!!...

Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin, sevginin harekete geçtiği bu gün için eminin fırsatı, zamanı olan herkes kollarını sıvayacaktır. Birbirinden farklı tatların tek kapta buluştuğu, bolluk, bereketin toplandığı sevgi ile süslenen görsel şöleni bol geleneksel tatlımız AŞURE için güzel tariflerinizi ve önerilerinizi paylaşın ki yarına güzel bir ikram sunalım, lütfen!!!...

Benim yapacağım aşure için malzeme listesi:
2 su bardağı dövme buğday
1/2 su bardağı nohut
1/2 su bardağı fasulye
8 adet kuru kayısı ~küp doğranmış
4-5 adet kuru incir ~küp doğranmış
1 tatlı kaşığı gül suyu
1 çay bardağı süt
1 adet limon/portakal kabuğu rendesi
Tarçın
Fındık
Ceviz
Nar 
Üzüm, kuş üzümü
Antep fıstığı/ tozu
300-350 gram şeker ~isteğe göre

Buğdayları, nohut, fasulyeyi bir gece önceden ıslatalım, sabah suyunu süzdükten sonra düdüklü tencereye alalım üzerini yaklaşık 4-5 parmak geçecek kadar su koyalım, kısık ateşte 1,5 saat kadar pişirelim. Bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar kaynattıktan sonra süt ve gül suyu ekleyelim. Şekeri azar azar damak tadınıza göre ilave edelim. Eğer içerisine üzüm kullanacaksanız ayrı bir yerde 5 dakika haşlayalım, suyunu süzüp, şekerden önce ekleyelim, limon veya portakal kabuğunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz. Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırıp soğumaya bırakalım. Kesinlikle aşureye kaynarken ceviz ve incir ilave etmeyin. Çünkü rengini karartıyor.  Üzerine önceden ekilen tarçın da aşurenin rengini karartır servis esnasında yanına koymak en güzeli :) Süsleme sanatı size kalmış, kuru yemişleri de süs için kullanmayı tercih ediyorum, içinde sevmiyorum. Afiyet, şifa olsun ;)

Hiç yorum yok:

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...