Yapılan sürpriz, kutlama telaşı :) Güzel bir doğum günü pastası için niyetlendim, hayalimdeki fındık rüyası, buram buram fındık aroması ...

Fındıklı Pasta

/
0Yorumlar

Yapılan sürpriz, kutlama telaşı :)
Güzel bir doğum günü pastası için niyetlendim, hayalimdeki fındık rüyası, buram buram fındık aroması ve tadı...


Pandispanya için;
5 adet yumurta
1 su bardağı tepeleme toz şeker
2 yemek kaşığı sıcak su
1+1/2 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu ~5 gram
1 çimdik tuz

Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayrı kaplara ayıralım. Beyazlarını bir çimdik tuzla kar gibi köpük köpük oluncaya kadar, kabı ters çevirdiğiniz de düşmeyecek :), çırpalım. Tuz köpüğün sönmemesini sağlayacak, tartar görevi görecek, tartar varsa onu tercih edebilirsiniz. 

Ayrı bir kapta yumurta sarıları ve toz şekerini çırpalım, şekerler tamamen erimiş olmalı, bunun için kaynamış iki yemek kaşığı sıcak suyunu ilave edelim veya benmari usulü altta su üzerinde kabınız karıştırarak da şekerlerin erimesini sağlayabilirsiniz. 
Daha sonra bu karışıma elenmiş unu ilave edelim. Sonra mikseri bir tarafa bırakalım, el gücü vakti :) 


Önceden hazırladığımız yumurta aklarını 2-3 turda yedirelim, yavaş yavaş söndürmeden, spatula ile örter gibi alttan üste doğru, kabartma tozunu da ekleyelim. 





Kalıba dökelim, kesinlikle tezgaha vurma, ya da üzerine kaşıkla vurma işlemleri yok, vurma işlemi sadece makaron da var :) Soğuk fırına pandispanyayı koyalım ve 200C ye ayarlayalım. Yanları kabarmaya başlayınca dereceyi 150C düşürelim, yaklaşık 14-17 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Pandispanya hazır, soğuduktan sonra ikiye bölelim. 

İkiye böldüğümüz pandispanyayı 1 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı nescafe, 1/2 tatlı kaşığı espresso ile hazırladığımız karışımla ıslatalım.


Pastacı Kreması için;
500 ml. süt
1 vanilya çubuğu
125 gram şeker
5 yumurta sarısı
60 gram un
50 gram mısır nişastası

500 ml. süt ve 1 vanilya çubuğunun taneciklerini çıkartıp, çubuk kısmını da süt ile karıştıralım ve ısıtalım, kaynatmayalım. 

Yumurta sarılarını ve şekeri iyice çırpalım, sonra elenmiş un ve mısır nişastasını ekleyelim. Soğuyan vanilyalı sütü de ekleyelim ve iyice karıştıralım. Vanilya çubuğunu atalım:) Ocağa alalım, muhallebi kıvamına gelesiye kadar orta ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Ilındıktan sonra  fındık aromasını artırmak için 2 yemek kaşığı fındık ezmesi ekledim.

Kremayı kekin arasına ve üstüne sürüp kalan kısımlarla yanları da kaplayalım. Yan kısımlarına ve üst kısmın çevresine kavrulmuş irili ufaklı fındık taneleri serpelim. En üst kısmı için benmari usulü beyaz çikolata eritelim ve üstünü beyaz çikolata ile kaplayalım. Çok beyaz olmasını istemediğim için üzerine kakao serptim ve beyaz çikolata rendesi ile süsledim. Tasarım kısmı zevk meselesi, nasıl arzu ederseniz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...