İşin içinde bulgur varsa severim asla hayır demem diyorsanız, Adana, Hatay yörelerine ait ''Fellah Köfte'' tarifi tam s...

Felllah Köfte

/
0Yorumlar

İşin içinde bulgur varsa severim asla hayır demem diyorsanız, Adana, Hatay yörelerine ait ''Fellah Köfte'' tarifi tam size göre!. Biliyorsunuz ki bulgurun faydaları aşikar. Lif açısından zengin olması, tok tutucu olması, sindirime yardımcı olması, hamileler için folik asit kaynağı, B1 vitaminleri... gibi saymakla bitmeyen özelliklere sahip faydalı yiyeceklerden biridir. 


Sağlığına dikkat edenler için güzel bir alternatif olan tarifimizin malzeme listesi:

Fellah Köfte Malzemeleri
1 su bardağı ince bulgur
1,5 su bardağı sıcak su
½ su bardağı irmik
1 adet soğan ~opsiyon
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
Tuz, Karabiber
, Kimyon

Sosu için Malzemeler
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber+domates salçası
1 domates - rendelenmiş
½ çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber, Kimyon, Pulbiber, Nane ~opsiyon
maydanoz – ince kıyılmış

Bulgur ve irmiği kabımızda harmanlayalım,  sıcak su  ile ıslatıp yaklaşık 4-5 dakika demlenmesini bekleyelim. Şişme işlemi gerçekleştikten sonra yumurta, salça, un, tuz ve baharatlarımızı ekleyelim. Köfte kıvamına gelinceye kadar iyice yoğuralım. Kulak memesinden biraz sert olması lazım. Eğer kıvamda aksilikler yaşarsanız su veya un takviyesiyle ayarlama yapabilirsiniz. Fındık büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp ortasına işaret parmağımız ile şekil verelim. Düğme şeklini yakalamaya çalışıyoruz. Un serptiğimiz tepsiye dizelim. Kaynamış su da haşlayalım. Pişen köfteler su üzerine çıkacaktır.


Haşlama işlemimizi gerçekleştirirken bir taraftan da sosumuzu hazırlamaya başlayalım. Öncelikle sarımsağımızı rendeyelim, zeytinyağı olan tavamıza atıp, bir tur ikisini kavuralım sonra da salçamızı ekleyelim. Salçanın kokusu çıktıktan sonra domates rendemizi ve baharatları ilave edelim. En son nar ekşimizi ekleyelim. 

Haşlanan köftelerimizi hazırladığımız sos içerisine alalım ve bütünleşmesi için 3-4 dakika kadar pişirme işlemine devam edelim. Pişirme işlemimizi tamamladıktan sonra ince kıyılmış maydanozu serpelim ve sunum kasemize alalım. Köftenize yoğurtla ~sarımsaklı yoğurtla da eşlik edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...