Konu İstanbul olunca  ‘Anadolu Yakası mı,  Avrupa Yakası mı?’ sorulsa ne cevap verirsiniz? Şu klişe Anadolu yakasında yaşanır, Avrupa yak...

Avrupa Yakası mı? Anadolu Yakası mı?

/
52 Comments
Konu İstanbul olunca  ‘Anadolu Yakası mı,  Avrupa Yakası mı?’ sorulsa ne cevap verirsiniz? Şu klişe Anadolu yakasında yaşanır, Avrupa yakasında gezilir mi, yoksa :)
Baştan söyleyeyim ben Avrupa yakasına aşık bir insanım. Nedeni çok basit aslında, her şeyi barındırması! İlk baktığım şey ulaşım, nereye gidecek olursam olayım metro ağı bana standardı gösteriyor, hayatın nerde olduğunu, talebin nerde olduğunu, yapılan yatırımı gösteren bir belirteç adeta.
Çok eski bir söz vardır, ‘sur dışına çıkılmaz’ diye bundan mütevellit Bizans imparatorluğunun kurulduğu, Osmanlı devletine de başkentlik etmiş, tarihi yarımada namı değer Suriçi, İstanbul şehrinin doğduğu yer, Avrupa Yakası’dır. Eminönü, Sirkeci, Sultanahmet, Beyazıt, Topkapı, Sarayburnu, Yeşilköy, Bakırköy hiç yabana atılır mı? Ya Boğaziçi ilçeleri? Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş ve Sarıyer.
Avrupa Yakası’nda sahil şeridi boyunca yürüyebileceğiniz, ara ara mola verip, boğaz manzarasının tadını çıkaracağınız, soluklanacağınız birbirinden kaliteli, nezih kafe, restoranlar bulunuyor. Rumeli kavağı, Büyükdere, Kireçburnu, Yeniköy, İstinye, Emirgan, Baltalimanı, Rumelihisarı, Bebek, Arnavutköy, Kuruçeşme, Ortaköy, Çırağan, Beşiktaş, Akaretler, Dolmabahçe, Kabataş, Fındıklı, Karaköy sıralaması yürü yürü bitmek bilmiyor!
Konu Avrupa Yakası olunca yaz yaz bitmez. Ama Anadolu Yakası’na girince biter :) Anadolu Yakası'nın Boğaziçi ilçeleri Kadıköy, Üsküdar ve Beykoz iken sahil şeridinde Salacak, Üsküdar, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Çengelköy, Vaniköy, Kandilli, Anadolu Hisarı, Kanlıca, Çubuklu, Paşabahçe, Beykoz, İncirköy ve Anadolukavağı yer alıyor.  Saatlerce yürüyebileceğiniz uzun sahil şeridi görmek pek mümkün olmuyor, küçük küçük kendine has sahillerde kafe ve restoranlar bulunuyor. Ya atlayıp gidiyorsunuz, Moda sahiline orda yürüyorsunuz :)
Avrupa Yakası denildiğinde Boğaziçi’nden tee Avcılar’a kadar, ‘ah İstanbul’ denir ama Anadolu Yakası’nda sadece sahil şeridi, arkasına bile geçilesi gelmiyor, hangi kefe ağır basıyor? 


BENZER YAYINLAR

52 yorum:

  1. Doğma büyüme İstanbullu (ve Anadolu yakalı) olarak şunu söyleyebilirim ki, bu soruya eskiden Anadolu yakası diye cevap verirdim. Gidilecek harika yerler vardı. Ama zaman içinde her yer talan oldu. Eskiden sık sık Harem'e inerdik, Üsküdar'a giderdik, Beylerbeyi, Kuzguncuk, Anadolu Hisarı çok sevdiğim yerlerdi. Şimdilerde ara sıra Kuzguncuk'a gidiyorum ama eskisi gibi değil artık. Avrupa yakasını ise yaşamak için tercih ederdim. Uzun yıllar boyunca Gümüşsuyu ve Cihangir'de yaşamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki, oralar da yaşanmaz oldu artık. Çok mu karamsarım bilmiyorum ama, artık hiçbir şey eskisi gibi değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu yakası oldum olası cazip değil bende Beyoğlunda yaşarken şu an Çengelköyde yaşıyorum malesef ve haftasonları soluğu karşıda alıyorum :) Ama dediğinize katılmamak ne mümkün, İstanbul doldu taşıyor artık ki...Doğup büyüyen biri olarak sizin için ne zordur, eskiye özlem.. 10 yıl önce İstanbul ile ilk tanışmam, üniversite faslı, ilk o zaman her yerini gezmiştim ve yine Avrupa demiştim ;)

      Sil
  2. tabii ki avrupa yakası. anadolu yakası ne yaa. eskiden sadece haliç tarafı varmış sarayın orası. beyoğlu tarafına istanbul derlermiş. kadıköyde inekler varmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecidiyeköy bile dutlukmuş :) Helal deeptone ;)

      Sil
  3. Tabiki Avrupa yakası. .İstanbul u çok seviyorum ama yaşanmaz oldu artik.Cok kalabalık ve şehir kaldıramıyor artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ama nasıl temizlenecek bu İstanbul ? ;)

      Sil
    2. istanbulun altına büyük bi baza yaptırcaz :)

      Sil
    3. haha yaşam merkezi yerine baza yapsınlar tabii ;)

      Sil
    4. Aman Deep, kopardın beni :)

      Baza iyi fikir :)

      Sil
  4. İstanbul'da doğmuş ve yaşayan birisi olarak, Avrupa yakası diyorum <3 :) Burayı seviyorum, burada hayat var :)

    YanıtlaSil
  5. Anadolu yakasında doğdum büyüdüm ama Avrupa yakasını çok seviyorum. Özellikle Eminönü, Sirkeci, Karaköy, Eyüp. Buram buram tarih ve yaşanmışlık kokan mekanlara aşığım. Yeme İçme faslına gözüm yoktur. Saatlerce dolaşayım başka da bir şey istemem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel sefan olsun! Boğaz manzarası eşliğinde yürüyüş keyfi de başka, Nişantası, Taksim, Karaköy, Eminönü, Eyüp de başka gezmek gibisi yok ama ben yemeye de meraklıyım, değişik tatları özellikle olmazsa olmazı varsa semtin hayır demeyenlerdenim, e enerjide lazım ;)

      Sil
  6. Ben hiç İstanbul'a gelmedim desem :) Bir garajına kadar gittim gelip geçerken, hep istiyorum ama şöyle bir gezip tozmak nasip olmadı henüz. ama anladığım kadarıyla Avrupa diyor genel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu diyen var mı ki :) İnş. nasip olur Dreamella, gel gezdirelim ;)

      Sil
  7. Ben de Avrupacıyım.. Doğma büyüme İstanbullu falan değilim, öğrenci olunca yolum düştü gerçi hayalimdeki şehir İstanbuldu zaten :)
    Sahil şeridi için de çok haklısın. Rumeli Hisarın'dan Ortaköy'e yürümüşlüğüm çoktur, ve İstanbul'da en sevdiğim semtin Bebek olması da cabası.. Ayy uzattıkça uzattım. Velhasıl Avrupa candır gerisi heyecandır :P:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısın, Bebek olsun Küçük Bebek olsun can can :)

      Sil
  8. Bence anadolu yakasını bu kadar ezmemek gerek fakat avrupaya oranla eksiklerimiz çok. Hala evimin yakınında metroyu geç otobüs durağı bile olmaması damarıma basan kısım.

    Fakat ne olursa olsun anadolu yakasının uçlarındaki sessizlek ve ferah alanları avrupa yakasında bulamazsın. Bi beyoğlu taksim gürültü ve eylemle yankılanırken kartalda pendikte istediğin gibi, herhangi bir olay korkusu olmadan dolaşabilirsin.

    Okulum kadıköyde ve ben yatılı kalıyorum. Anlayacağın kadıköyde pek çok yer gezmiş dolaşmış biri olarak anadolunun kalbinin ve avrupaya en benzeyen ilçenin kadıköy olduğunu söyleyebilirim. Yani kadıköy faktörünü unutmamak gerek gerçekten güzel bir mekan :)

    Yani bu sorunun cevabına anadolu diyemeyeceğim fakat avrupa da müthiş değil. Gelişmiş şehir sorunun en çok hissedilen yer sonuçta ;)

    15 yıllık yaşamım boyunca anadoluda yaşamış biri olarak anca bu kadarını söyleyebileceğim. Fakat inşaallah üniversitede Eyübe taşınacağız. İşte o zaman değerlendirmemi daha görmüş geçirmiş bir şekilde yapabilirim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezmek değil de Anadolu Yakası'nın makus kaderi diyorum, ya Gs li olduğumdan mı bilmem Kadıköy bana hiç cazip gelmemiştir. Taksimin bir günü eylem olsun diğer günleri yeter :) Eyüp'e taşınınca bir daha görüşelim Ranao, yorumun için teşekkür ederim ;) Tercihler ve zevkler işte :)

      Sil
  9. Her şeyine rağmen Sarıyer diyorum, o kocaman sahil beni benden alıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende huzur, mutluluk, yeşillik, manzara daha ne olsun ;)

      Sil
  10. Avrupa yakasında yaşıyorum fakat gönlüm anadolu yakasında .Orası bana hep daha sessiz ve sakin gelmiştir. Kalabalığı, gürültüyü , curcunayı pek sevmem ve bunlar da Avrupa yakasında fazlasıyla mevcut !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman değişiyor bende de hem kalabalık, hem sakinlik ikisinin yeri ayrı tabi,teşekkür ederim yorum için ;)

      Sil
  11. Tabi ki Avrupa yakası, sadece tarihi dokusu yeter de artar bile. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ya aynen, aynı dili konuşuyor ve hissiyatı yaşıyoruz ;)

      Sil
  12. Bence tabi ki Avrupa Yakası... Sur içi, gerçek İstanbul kavramına katılıyorum, o tarihi doku beni benden alıyor. Zeytinburnu'lu olarak sahile çıkayım, boylu boyunca bisikletle gezeyim, piknik yapayım. denize karşı spor aletlerinde çalışayım. Oh miss...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her semti ayrı güzel, seçenek çok, sayılı değil yani bereketli ;)

      Sil
  13. istanbula özlemimin arttığı şu günlerde bana tekrar istanbulu hatırlattığın için teşekkürler :) tabiki de avrupa yakası derim,doğduğum büyüdüğüm ve en sevdiğim şehir çok özledim.şimdi biraz hayallere dalayım sonra okumaya devam ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, ben teşekkür ederim ;) Özlemini dindirecekse ne ala, hayal kurdurması bile yeter ;)

      Sil
  14. Merhaba:)
    Avrupa yakasında oturmuş biri olarak tabii Avrupa:)
    Gez gez bitmez.
    Hem metroyla gezmeyi ben çok severim kesin Avrupa.
    Ulaşım zor değil mutluyum Avrupada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yaa metro büyük nimet! Yaşayan bilir ;) Teşekkürler yorumun için!

      Sil
  15. Ha ha ha , ben Anadolu'da oturmayı Avrupa tarafında gezmeyi seviyorum :) İçinden deniz geçen nadide şehrimin her yakası güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani İstanbul muhteşem de bizde genelde Avrupa yakası ağır bastı ;) Hoş geldin tekrar!

      Sil
    2. Ben de Handan'a katılıyorummmm!!!

      Sil
  16. Bu ne kardeşim Avrupa da Avrupa :)))))
    Öncelikle şunu söyleyim yaka seçimi yaşlara göre oldukça değişiyor :)
    Avrupa yakası evet, özellikle dışardan gelenler için gezilmesi gereken taraf! Tarihi doku orda! Ama İst.da oturup da sürekli ist.u gezen bir çalışan kesim yok malesef...
    Avrupa beni korkutuyor! Trafiği, yoğunluğu, çok çeşitliliği, yokuşu!! Minicik sokaklara her araba ve yayanın girmeye çalışması vs vs...
    Anadolu her zaman sakinleştirmiştir beni Avrupa'ya göre.
    Ve klişe ama doğru, Anadoluda otur Avrupayı gez :)

    Sevdircem sana Anadoluyu Fenom :D hem de Çengelköydesin ne ayıp :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anadolu yakasını altınla kaplasan bile fııııııııııııııııııııs Dağınık! :)

      Sil
    2. Altına ne gerek var Fenom :) Ben varım ya :))) ehehehehhe..

      Sil
    3. Zaten şu an tek cazip olan sensin, Dağınık'cımmm!

      Sil
    4. Ehe :)) tmm o zaman sakinledim ;)

      Sil
  17. Istanbul'a hiç gitmedim desem -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa, bir gör İstanbul'u, fırsatı yakalamalısın :)

      Sil
  18. Dogma büyüme bir beyoglu lu olarak tabii avrupa yakasi diyecegim. Ama ne yazik ki benim istanbul um sadece hayallerimde yasattigim bir sehir artik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul = Beyoğlu benim gözümde de lakin dediğiniz çok doğru, İstanbul insan olmadan güzel :)

      Sil

Yorumlarınızı merakla bekliyor olacağım! Eksik etmeyiniz...
Kitap yorumlarım ve fotograflarım için instagram adresim @bookandcoffe__ beklerim!

Teşekkürler, sevgiler...